Każdy z nas na pewno spotkał się z jakimś ciekawym artykułem albo programem w telewizji, gdzie pokazywano sałatki zrobione z kwiatów. Dużo osób podchodzi bardzo sceptycznie do takich pomysłów, ale okazuje się, że jest cała masa takich roślin ozdobnych, które mogłyby wylądować na naszych talerzach. Mogą one nie tylko ładnie wyglądać i być wspaniałą dekoracją, ale również ciekawym smakowym akcentem. Stosowanie kwiatów kuchni to coraz częściej realizowana praktyka.
Czy wszystkie kwiaty można jeść na surowo?
Do wszystkiego musimy przykładać miarę racjonalnego myślenia i musimy pamiętać o tym, że nie wszystkie kwiaty będą jadalne. Niektóre mogą być trujące albo przynajmniej wywołać niestrawność. Przede wszystkim, jeżeli chcemy wyszukać kwiaty, które można stosować w kuchni, to powinniśmy się upewnić, że nasze wybory będą bezpieczne. Należy korzystać tylko i wyłącznie ze sprawdzonych przepisów. Przydadzą się tu jakieś oficjalne publikacje w postaci tradycyjnych wydawnictw dostępnych w księgarniach.
Jeżeli zaś chodzi o porady internetowe, to musimy dokładnie sprawdzać, kto jest autorem wpisów, abyśmy sobie nie zafundowali przykrych niespodzianek gastrycznych. A jeżeli nasze wybory będą potwierdzone, to zagwarantujemy sobie prawdziwą ekstrawagancję w kuchni. Potrawy mogą zyskać interesujący smak, a kolorystyka będzie niezapomniana. Poza tym, jak potwierdzi każdy doświadczony szef kuchni, kulinarny potencjał kwiatów jadalnych jest bardzo duży. Niektóre przecież mogą być słodkie, a inne będą ostre. Jeszcze inne będą nadawać typowo kwiatowy posmak.
Jakie kwiaty można jeść na surowo?
Na pewno, gdy spotykamy się z takimi treściami, które są dla wielu osób bardzo oryginalne, to od razu zastanawiamy się nad tym, jak może smakować kwiat i chcielibyśmy od razu jakiegoś spróbować. Są więc kwiaty, które można jeść bez obawy na surowo i są, jak się okazuje bardzo popularne. Będzie to na przykład chaber bławatek albo nasturcja, czy też bratek ogrodowy. W przypadku bratków będą one miały łagodny smak i będą idealnie nadawały się do deserów i sałatek. To jednak nie koniec atrybutów, ponieważ mają w swoim składzie dużo przeciwutleniaczy. Dzięki nim będą skutecznie eliminować wolne rodniki z organizmu.
W czym najczęściej stosujemy jadalne kwiaty?
Gdzie więc najczęściej można wykorzystać kwiaty? Można je zastosować w wytrawnych sałatkach albo wtedy, gdy przygotowujemy słodkie i lekkie desery. Są także składnikiem do zadań wytrawnych takich jak makarony, ale również znajdują zastosowanie w ciastach i lodach.