Niezależnie od wieku, wszyscy kochamy jabłka, ale nie każdy z nas wie, jak sprawić, aby jak najdłużej pozostały twarde i soczyste. Są to owoce bogate w witaminy i lubiane przez dzieci i dorosłych. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów i są symbolem tego, co najzdrowsze. Okazuje się jednak, że czasami nie wykorzystujemy prostych metod, które mogą nam zagwarantować delektowanie się tymi smacznymi produktami spożywczymi również jesienią i zimą. Warto więc wiedzieć, jak je przechowywać w warunkach domowych.
Jak przechowywać jabłka, żeby nie gniły?
Owoce, a przede wszystkim jabłka to powszechnie dostępne produkty, które są jednocześnie bardzo tanie. To bardzo ważne szczególnie obecnie, gdy wszystkie cytrusy drożeją. Niestety nie zawsze potrafimy im w domowych warunkach zagwarantować odpowiednią temperaturę albo po prostu umieszczamy je w nieodpowiednich miejscach. W konsekwencji mogą zgnić bardzo szybko, a przecież nie o to chodzi. Aby zapobiegać takim sytuacjom, należy im zapewnić chłodną temperaturę, a także wilgoć i wentylację.
Dzięki odpowiedniej wilgotności owoce będą twarde i soczyste przez długi czas. Nie powinniśmy także ich myć od razu po przyniesieniu ze sklepu, ale dopiero przed spożyciem. Dzięki temu zachowają ładny wygląd. Poza tym uniwersalną zasadą, jeżeli chcemy przechowywać te owoce dłużej, jest ich dokładne przebranie. Powinniśmy odłożyć na bok te, na których pojawiają się plamki. To oznaka, że już zaczęły gnić. Najgorsze jednak jest to, że mogą zarazić sąsiadujące owoce.
Czy jabłka można przechowywać w lodówce?
W sytuacji, gdy kupujemy niezbyt dużą liczbę jabłek, które planujemy skonsumować w przeciągu kilku dni, to nie ma wówczas absolutnie żadnego powodu, dla którego powinniśmy je trzymać w lodówce. W sytuacji jednak gdy mają one być wykorzystane za tydzień albo w późniejszym czasie, to wtedy powinniśmy je w odpowiedni sposób zabezpieczyć. Wówczas temperatura, która panuje w lodówce, będzie idealna. Wcześniej więc należy dokonać racjonalnej oceny konsumpcyjnej. Zawsze zresztą przechowywanie owoców powinno być dopasowane do konkretnej sytuacji.
Jabłka mogą być także przechowywane w piwnicy
Warto też zauważyć, że najbardziej optymalnym miejscem do przechowywania tych bardzo smacznych owoców będzie piwnica. To tam właśnie panuje temperatura wręcz idealna, jeżeli waha się od 1 do 4°C. Zwróćmy uwagę na to, że jeżeli temperatura będzie niższa, to wtedy jabłka będą marznąć.
Poza tym najlepiej jest przechowywać jabłka w drewnianych skrzynkach. Wystarczy je wyłożyć gazetą.