Przechowywanie jedzenia to jedna z ważniejszych kwestii, jeżeli chcemy sobie zagwarantować zdrowie i produkty wciąż świeże, pomimo tego, że były jakiś czas temu kupione. Są pewne grupy produktów, które powinny być w specjalny sposób zabezpieczone, a na pewno będą to warzywa. Nie zawsze jednak jak się okazuje, będziemy korzystać ze sprawdzonych metod i po prostu bezpiecznego przechowywania tych produktów. Niejednokrotnie można znaleźć w lodówkach Polaków warzywa, które są trzymane na przykład w folii w lodówce, co grozi bardzo szybkim po psuciem.
Warzywa są zdrowe, ale trzeba o nie zadbać
Warzywa to produkty spożywcze, które bezwzględnie powinny znaleźć miejsce w naszej diecie. Powinny być konsumowane codziennie i powinniśmy wybierać tylko te, które zostały wyprodukowane w bezpieczny sposób. Nie mniej ważne jednak będzie ich właściwe przechowywanie. Dzięki temu zachowają wartości odżywcze i jędrność, a także kolor. Ważna będzie temperatura, a także wilgotność. Poza tym niejednokrotnie zabronione wręcz jest mycie warzyw od razu po kupieniu, co jednak bardzo często robią polscy konsumenci.
Racjonalne zakupy to połowa sukcesu
Zanim wybierzemy miejsce dla warzyw, powinniśmy zastanowić się nad tym, czy rzeczywiście potrzebujemy tak dużej ilości. Jeżeli mamy niewielką rodzinę albo lubimy często gotować i lubimy różnorodność w kuchni, to wówczas nie trzeba kupować dużej ilości warzyw.
Na pewno nie rekomenduje się przechowywania warzyw, jak również owoców zbyt długo. W końcu będą one wówczas wystawione na światło i nieodpowiednią temperaturę, co będzie skutecznie niszczyć zawarte w nich witaminy i związki mineralne. Jeżeli warzywa są źle przechowywane, to może to skończyć się popsuciem. Grożą im zakażenia bakteryjne i grzybicze.
Jak dłużej przechowywać warzywa?
Przede wszystkim miejsce, w którym mają przebywać warzywa, powinno być suche i czyste. Nie zapominajmy o tym, aby w lodówce znaleźć odpowiednią przestrzeń. Naturalnie nie wszystkie warzywa będziemy tam przechowywać, ale jeżeli będą to te, które można tam umieścić, to najlepiej położyć je na dolnych szufladach. Tam będzie najzimniej. Podłoże trzeba wyłożyć papierowymi ręcznikami, bo w ten sposób będzie odprowadzana wilgoć.
Warzywa warto trzymać w piwnicy
O ile w lodówce na przykład sałata wytrzyma dłużej to ziemniaki lub pomidory powinniśmy trzymać w piwnicy. Tam będzie dla nich idealne miejsce. Nie dociera tam światło, a temperatura jest optymalna. Absolutnie też nie możemy trzymać warzyw w workach foliowych.